close
Спорт

Сливналията Божидар Андреев е шампион с рекорд на Европа

IMAGE_17134576_40_0

Сливналията Божидар Андреев стана европейски шампион по вдигане на тежести в София с европейски рекорди в двубоя и в изтласкването и с резултат, който му гарантира участие на Олимпийските игри в Париж! Българинът триумфира в категория до 73 кг при мъжете на шампионата в „Арена София“ с двубой от 348 кг (155 в изхвърлянето и 193 в изтласкването). След последния си успешен опит на рекордните 193 кг той направи емблематичното си задно салто под бурните овации на феновете в залата.

А след триумфа си посвети отличията си на любимите хора, които е загубил.

„Във всеки един момент съм с тях, макар физически да ги няма до мен. Сигурен съм, че в момента те ме гледат отгоре и се гордеят с мен за това, което направих. Последният ми опит беше именно за тях – за всички любими хора, които вече не са до мен. За тях са и медалите. Дължа всичко на хората, които вече не са сред нас. Лека им пръст. И още не съм приключил, докато не отида на олимпийските игри и не направя там това, което обещах и на тях.“, заяви емоционалният Божидар Андреев.

„Честно казано, от всичко съм доволен от това европейско първенство. Най-доволен съм, че това, което правихме на тренировките, го направих и тук. Гордея се, че го постигнахме с моя треньор и с всички други хора, които ме подкрепят. Благодаря на всички от сърце. Дай Боже и занапред да постигаме такива резултати. Вярвам, че пак ще показваме какво можем ние, българите“, каза още Божидар Андреев.

Сребърният медал в двубоя в кат. До 73 кг спечели Мохамед Озбек от Турция с 336 кг, а бронзовият – Ритварс Сухаревс (Латвия) с 331 кг.

Андреев донесе третият златен медал за България от Европейското първенство в София след Ангел Русев (кат. До 55 кг) и Габриел Маринов (кат. До 61 кг). Иван Димов завоюва сребърен медал в кат. до 61 кг., а Джан Зарков – бронз до 55 кг. Така страната ни е с общо пет отличия до момента.