close
България

Сливналия без книжка ще плаща глоба от 1600 лева за катастрофа в Германия отпреди 5 години

syd

Мъж от Сливен ще трябва да плати глоба, наложена в Германия за нарушение отпреди пет години на тамошния Закон за движение по пътищата. Окръжния съд в Сливен призна решението на Районния съд в Лудвигслуст, влязло в сила в началото на август тази година, съобщиха от съдебната палата в областния град .

На 24 декември 2013 г. нашенецът причинил с автомобил пътно произшествие в Германия, при което били нанесени материални щети по друга кола. При проверката се установило, че е седнал зад волана пиян, с над 1,66 промила алкохол. На това отгоре е бил неправоспособен, нямал шофьорска книжка.

За деянията му е била наложена глоба от 600 евро, отделно сливналията ще трябва да плати 227,16 евро за съдебни разноски.

Искането за признаване и изпълнение на съдебното решение е пристигнал директно от Федералната служба „Правосъдие“.

Осъденото лице не е било открито на посочения адрес, не е било редовно призовано и не се явило в заседателната зала в Окръжния съд в Сливен. Било е представлявано от назначен служебен защитник.

Сред мотивите за признаване на глобата се посочва, че въпросът за евентуалната изтекла давност не може да се коментира, тъй като не се отнася до деяние, подсъдно на българския съд.

Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд Бургас в 7-дневен срок. След като влезе в сила, ще бъде изпратено на НАП за незабавно изпълнение и събиране на левовата равностойност на санкцията в размер на 1617, 78 лева. /trud.bg