close
България

Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група, занимавала се с разпространение на марихуана

1

 

Операция за пресичане, разкриване и документиране на организирана дейност на престъпна група, занимавала се с разпространение на високорискови наркотични вещества е реализирана на 26 септември, съобщават от МВР.

В нея са участвали служители на ГДБОП и колегите им от Стара Загора, Сливен, Хасково и Бургас, както и полицаи от ОДМВР – Стара Загора.

Задържани са лидерът на групата – Г.Г./43г/ от Казанлък, криминално проявен и осъждан за незаконно притежание на огнестрелно оръжие, П.В./23г./, Ж.П./23г./ и Х.Т. /22 г./ – тримата от с. Розово. В хода на операцията са извършени претърсвания на осем адреса в Казанлък и в с. Розово, ползвани от задържаните. Процесуално – следствени действия са осъществени и в землището на с. Розово, където полицаите открили три ниви, засети с канабисови насаждения. Общото намерено и иззето количество марихуана е приблизително 13 кг. На адресите, освен дрога, са открити: дълго нарезно оръжие, тип самоделна болтова карабина – незаконно притежавана, 42 боеприпаса, калибър 7,62 мм, оптика за оръжие, 2 заглушителя, дръжка и цев за късо бойно оръжие и др. Назначена е експертиза за установяване на произхода на оръжието, частите и боеприпасите.

За престъпление по чл.321 във връзка с чл. 354а от НК Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство, мярката за задържане на Г.Г., Ж.П. и Х.Т. б е удължена до 72 часа, а на П.В. е наложена мярка «парична гаранция». На 29 септември., по искане на Специализираната прокуратура, Специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на ръководителя на групата Г.Г. и на двама от участниците.

Работата по изясняване и документиране на престъпната дейност на задържаните продължава под наблюдението на прокуратурата.

Снимки: Пресцентър на МВР