close
LifeStyle

Смокините борят анемията

smokini

Смокините са плодовете с най-високо съдържание на фибри. В тях има пектин и неразтворима във вода целулоза. Смокините съдържат още протеин, органични киселини, селен, калций, калий, фосфор, магнезий, сяра, желязо, манган и мед. Тези плодове са и витаминозна бомба,защото изобилсват от витамини – С, В1,В2,РР, бета-каротен, витамин Е и В6, известен като серотонин, или хормон на щастието.

Ако похапнем една купичка с тези плодове, ще си набавим същото количество калций, колкото ако изядем толкова кисело мляко.
Смокини задължително трябва да похапват хората със сърдечно-съдови заболявания и хипертониците заради високото им съдържание на калий.

Растителният ензим фицин в смокините пък разтваря тромбите. Затова тези плодове са чудесно средство при тромбоемболии. Консумацията на смокини е препоръчителна и при венозна недостатъчност.

Смокините са антиоксидантен плод. Полифенолите в тях имат антиоксидантно действие и предпазват от развитието на сърдечно-съдови заболявания, атеросклероза и инфаркт.

Сушените смокини съдържат основните мастни киселини омега-3, омега-6 и фитостерол, които нормализират нивата на холестерола в кръвта.

Варените в прясно мляко смокини са изпитан лек при малокръвие, запек, колит и гастрит. За целебен ефект обаче трябва да се пие от тази напитка по половин чаена чаша два пъти дневно.

Отварата помага и при инфекции на горните дихателни пътища, ангини, магарешка кашлица, бронхити и трахеити.

Смокините могат да се прилагат и външно при кожни проблеми като акне, мазоли и кокоши тръни. Върху проблемните зони може да се налагат пресни или накиснати във вода сушени плодове. Отварата от листата на смокините пък помага за лечение на циреи.

Не купувайте презрели смокини, защото ще трябва да ги изядете веднага или да ги направите на сладко. При леко стискане на плода, трябва да го усещате мек, но без да променя формата си.

Смокините не са траен плод и при съхранение в хладилник издържат до 2 дни. Препоръчително е да ги оставите за около 30 мин. на стайна температура, след като ги извадите от хладилника и преди да ги сервирате.