close
България

Смъртоносен паразит, пренасян от комарите, е опасен за кучетата

iorkshirskiq-terier-kuche

След проливните дъждове в страната – сериозна заплаха за домашните любимци. Смъртоносен паразит се пренася от комарите и може да е фатален за кучетата, информира btv.bg.

Болестта се казва дирофилаориоза. Името идва от паразит, който се пренася от ухапване от заразени комари. Насочват се към кръвоносните съдове и оттам главно в белия дроб и към сърцето.

Симптомите често се забелязват чак в последния стадий, когато често е прекалено късно.

„Появява се кашлица, задъхване, припадъци. Неща, които човек ще забележи, но проблемът е, че паразитите вече са в сърцето и кръвта не може да се движи свободно”, обясни д-р Христина Шукерова.

Спайки е един късметлиите, преборили се с тежката диагноза.

Собственичката му Валентина Лесова казва, че случайно, докато го гали една вечер, е зебалезяла, че има увеличени лимфни възли. Направили са всички изследвания и са открили дирофилария.

Лечението започва веднага, но паразитът вече е разпространен в цялото тяло.

Валентина признава, че въпреки опита й с кучета, дирофилариозата е била абсолютно непозната за нея. Специалистите са категорични, че заразените кучета стават все повече.

Затова съветват профилактика да се прави поне веднъж месечно. Призовават още стопаните да са изключително внимателни в летния период.