close
България

Собственици и община в Сливен спорят кой да плати за падналата козирка

padnala-kozirka

След като вчера 30-метрова козирка падна от блок в Сливен, днес се оказа, че има спор кой трябва да поеме разходите по разчистването на отломките.

Инцидентът стана в кв. „Даме Груев“, като за щастие нямаше пострадали – нанесени бяха само материални щети на един автомобил.

Блокът е от 70-те години и първоначално е бил ведомствен. Днес Общината притежава 11 от 55 апартамента в него.

Затова и според инж. Снежана Кънева от Общината трябва да се следва Закона за етажната собственост. Разходите се поделят според процента участие на собственост, посочи тя в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Общината ще поеме своята отговорност като съсобственик, другата част от разходите трябва да се плати от останалите собственици. Очакваме домоуправителят да си направи събранието, да предупреди хората и да обединим усилията по разплащане на дейностите, каза тя.

Кънева посочи, че същевременно Общината се е заела с цялата организация по ликвидацията на отломките.

Собствениците на апартаменти обаче не са съгласни да плащат. Според тях парите трябва да дойдат от лицата, притежаващи помещенията, чиято козирка падна. Това са магазини и кафенета, отдадени под наем.

„Не ги ползваме ние, не ги даваме ние под наем“, посочиха те.

Наемателите, както и домоуправителят, не пожелаха да участват в предаването.

Жителите на блока казаха и че досега не са забелязали да има проблем с козирката.

Според специалист обаче в нея няма никаква арматура и това е видно и от отломките, и от останалите да висят парчета от козирката.

Кънева се надява разчистването да започне днес или утре, като предстои привличането на фирма, която да се заеме с работата.

На въпрос какво ще стане, ако не се съберат пари от хората, тя отговори: „Има процедура, след това ще трябва да плащат“. /bTV