close
България

Спецполицаи задържаха оръжие достатъчно за терористичен акт

5434

Спецполицаи са задържали рекордно количество наркотици в рамките на 48 часа. Разкрита е и престъпна група, подготвяла оръжие за изнасяне в Европа. Това стана ясно от брифинг на полицията и прокуратурата.

Престъпната група е работила в района на Стара Загора. Петимата са притежавали нелегално оръжие, капсулдетонатори и експлозиви. Двама от тях са били служители на оръжеен завод, като от полицията не уточниха кой е той.

Според източник на bTV това е завод „Арсенал“.

Главният секретар на МВР Георги Костов посочи, че задържаното оръжие и експлозиви са достатъчни за провеждането на изключително мащабен терористичен акт и не се изключва възможността задържаното оръжие да е предвидено за тази цел.

От ГДБОП съобщиха, че арсеналът е подготвян за сделка с международно участие. Не пожелаха да съобщят към коя държава е трябвало да поеме, тъй като операцията се провежда в партньорство с международните служби.

Сред откритите оръжия и боеприпаси са 14 пистолета, 6 пушки, пет цеви, 556 патрона, гилзи, пълнители, капсул детонатори, взриватели за гранатомет и други.

Това е втори подобен арсенал, който спецполицията хваща за последните седмици.

При акция в Студентски град властите са задържали 80 кг хероин. 162-та пакета са на стойност 2,7 млн. лв, посочи говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Задържани са двама. Костов уточни, че цената на заловеното количество може да скочи поне два пъти, когато стигне до улицата.

Хероинът е бил подготвян за изнасяне в Западна Европа.

От началото на годината са заловени над половин тон хероин, 100 кг кокаин и синтетични наркотици. Властите забелязват активизация на криминалния контингент предвид обстановката в страната, включително и политическата нестабилност, добави главният секретар на полицията. Той беше категоричен, че всеки опит за криминална дейност ще бъде осуетен.

В Бургас в момент на сделка са хванати близо 6 кг екстази на стойност 42-43 хил. лв. Задържан е 53-годишен мъж за 72 часа. Прокуратурата ще настоява за постоянна мярка.