close
България

Спинърите у нас са изключително опасни

spiner

Две трети от антистрес играчките, популярни като спинъри, се оказаха опасни, сочат събраните до момента данни от проверките за опасна концентрация на живак и олово в играчките. Това съобщи пред БНР шефът на дирекцията „Надзор на пазара“ Мирослав Йотов.

Проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започнаха миналата седмица.
спинер

„Над 75% от проверените спинъри само за три дни се оказаха, че са несъответстващи продукти, поради което се наложи да вземем и проби, които вече са изпратени в лаборатории и те се изпитват. Нашата цел е да предотвратим опасни продукти на пазара, които могат да причинят и фатален изход при игра с тях. Това, което ни накара да направим проверка, са спрените преди месец на митницата над 50 000 бройки. Ние координирахме нашите действия с останалите страни – членки и в петък се появи първата информация на колегите от Люксембург за наистина опасни спинъри, които са публикувани в системата за бърз обмен на информация“, поясни Йотов.

По думите му всички продукти, които са опасни, ще бъдат забранени за продажба у нас след излизането на резултатите от пробите: „Всички тези партиди, които се установят, че са опасни и съдържат наднормено количество на живак и олово, които могат да мигрират и да се натрупат в организма и да причинят рак – значи това всичко ще бъде забранено“.

Мирослав Йотов заяви че не иска да плаши родителите и младите потребители. Просто да бъдат внимателни, да четат етикетите и да избират подходящия продукт с нанесена маркировка.