close
Спорт

Спортната легенда Димитър Добрев получи поредно признание

dimityr-dobrev

Големият треньор по свободна борба Димитър Добрев навърши 87 години. Неговото име се свързва с едни от най-големите успехи в този спорт. Той е 6 пъти отборен държавен първенец с юношите старша възраст на Бургас. Дълги години води мъжкия отбор на „Черноморец“, с който печели 2 републикански шампионата.

Димитър Добрев е треньор на 2 олимпийски шампиони – Никола Станчев и Продан Гарджев. Негови възпитаници са световния шампион Руси Петров и европейските първенци Янчо Павлов, Дончо Жеков, Иван Шавов, 6 заслужили майстори на спорта и 24 майстори на спорта.

Кметът Димитър Николов отправи специален поздрав към ветерана на българската борба. Уважение и признание за заслугите му изказа и зам.-кметът д-р Лорис Мануелян.

„Бургазлии познават Димитър Добрев като голям човек и спортист. Нека младите да вземат пример от хора като него, за да постигат успехи в спорта“, каза при срещата си с легендарния състезател д-р Лорис Мануелян.

„Благодаря от сърце за почитта, която Община Бургас проявява към мен. Моето желание е в Бургас да се раждат големи спортисти. Преди имахме юношески олимпийски отбори, а сега ги няма. Нека да се възродят традициите в българския и бургаския спорт и нашите състезатели отново да печелят медали от световни първенства и олимпиади“, каза Димитър Добрев.

За големите си победи на тепиха и развитието на млади таланти Димитър Добрев е награден с медал за особени заслуги. През 2006 година е обявен за почетен гражданин на Бургас. Признат е за майстор на спорта и заслужил треньор по свободна борба.