close
България

Стартират нови осем схеми по ОП „Развитие на човешките ресурси“ догодина

dokumenti

През 2019 г. ще стартират нови осем схеми за 58 млн. лева по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Това каза зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова при откриването на днешното редовно 11-то заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Тя уточни, че най-важната от тях е насочена към подкрепа на хората с увреждания. Във възрастовата група над 29 години има изключително голям интерес от страна работодателите и регистрираните в бюрата по труда ще бъдат подкрепени с тези средства до голяма степен, посочи Русинова. До момента са сключени над 300 договора с близо 20 хил. работни места, уточни зам.-министърът, цитирана от БТА.

Сред другите схеми от оперативната програма тя открои подкрепата за недекларираните заетости, подобряване на условията на труд, както и подкрепата на Националната агенция за национално образование и квалификация. Идеята е тя да се свърже с информационната система на центровете, за по-добър контрол на бюджетните средства.

Останалите 6 мерки са изцяло в подкрепа на важната социална реформа за дългосрочната грижа, поетапното закриване и трансформирането на домовете за възрастни хора, най-вече тези за хора с психични увреждания, деменции и др. Ще се започне с 11 домове, като общо за следващата година ще бъдат обхванати 3000 души.

Следващата година ще се трансформират и Домовете за деца в неравностойно положение. През 2019 г. година ще се работи за професионалната им подготовка и ориентиране, квалификацията и умения за социално предприемачество, които да ги подготвят за новата среда навън и интеграцията им.

Успехът на Оперативната програма е голям, отчете Русинова. От началото на прилагането й досега над 200 хил. човека са ползвали различните инициативи в сферата на обучение, търсене на работа, социално интегриране. Над 20 хил. са децата, получили подкрепа.

„За нас успехът на програмата се корени в това, че променяме съдбата на всеки един човек, до който се докоснат европейските средства, а успехът на програмата се дължи на това, че тя представлява гъвкав финансов инструмент за подкрепа на политиките“, коментира зам.-министърът. Освен развитието на пазара на труда, другото най-значимо по думите й постижение, е, че с нейна помощ се променят и реформират стари институции в нови и модерни услуги, които осигуряват пълноценен начин на живот на пребиваващите в тях хора.