close
Спорт

Стартира Планинско „Българка”

rali-sliven

58 пилоти са подали заявка за участие в третия кръг от националния планински шампионат „Българка 2018”. „ Ще участват най-добрите пилоти в планинския шампионат на България”, категоричен е Стефан Чолаков, организатор на надпреварата.  Сред тях Илия Царски, миналогодишния шампион Юлиян Телийскиса, Любен Каменов и други.  Сливен ще бъде представен от 14 пилота.  Форлойферите ще са шест.

Откриването на шампионата е днес в 12 часа на площад „Хаджи Димитър” , а от 8,30 часа започва техническият преглед. В 14.00 часа в събота стартира първия от трите тренировъчни манша, а първият състезателен манш е в неделя в 10,30 часа. Предвиденото време за награждаване е 14.00 часа.

И тази година пилотите ще стартират по „обратен ред“. Първи ще стартира състезателят записал най-слабо време в тренировките, а последен – спечелилият тренировките. Скоростните етапи се затварят 1 час преди първия състезателен автомобил. Между маншовете ще има друфт шоу. Трасето е с дължина 4,2 км и ще се преминава в три манша. Денивелацията на трасето е 230 м.

За безопасността на пилотите и зрителите ще се грижат около50 маршали, 1 реаномобил, пожарна и автомобил на пътна помощ.

Трасето е подготвено още преди две седмици, уточни Чолаков и добави, че в 4 километров участък в местността „Абланово” тревата е окосена,  мантинелите са открити, има видимост на всеки завой, дупките на пътното платно са запълнени.

По думите на Стефан Чолаков след две-три години  планинско състезание „Българка” няма да има. „ Тежкотоварните автомобили, превозващи дърва от гората разбиват пътя, образуват се дупки и пътят е неравен”, коментира още Чолаков. /dariknews.bg