close
LifeStyle

Стволови клетки заменят пломбите

zybolekar

„Зъбът не е просто парче минерал, той има своя физиология. Когато поставяме пломби, все едно заменяме жива тъкан с инертни цимент или пластмаса. Зъбът може да оздравее и да се поправи, това е най-добрият начин“, споделя Пол Шарп, ръководещ научна група, акцентираща върху иновативна терапия. Тя включва активацията на собствени стволови клетки с цел регенерация на зъбите, учените вече се хвалят с постигнат успех.

Екипът от King’s College London иска да замени досегашните техники на зъболечение с нов метод, който активира стволови клетки, които сами поправят кариеси и пукнатини в зъбите. Те имплантират колагенови „гъби“, просмукани с три инхибиращи вещества, в увредените зъби. Тези инхибиращи вещества задействали стволови клетки от дентина – костната тъкан, намираща се под зъбния емайл. Шест седмици по-късно резултатът бил налице – кариесите били запълнени от нова, жива тъкан, възвръщайки здравето на зъбите.

Използваните вещества били инхибитори на молекулата гликогенсинтаза киназа (GSK-3). Основните функции на сложното съединение са свързани с прибавянето на фосфатни молекули към аминокиселинните остатъци на серин и треонин. Това е силно застъпено при междуклетъчна сигнализация за клетъчно делене, миграция, глюкозна регулация и апаптоза.
При добавянето на GSK-3 инхибитори към дентина на зъба той изпраща сигнали към намиращите се в зъба мезенхимни стволови клетки за формирането на нови клетки. Те могат да формират нови емайл, дентин, кръвоносни съдове, зъбна пулпа и дори нервна тъкан. По този начин се постига регенериране на зъба.

Човешкият зъб произвежда достатъчно количество дентин за поправката на малки пукнатини и увреждания, но по-дълбоките кариеси не могат да бъдат ремонтирани така лесно. Зъболекарите използват твърди, инертни смеси, често полимери, с които запълват тези кариеси, след като ги почистят. Тези изкуствени импланти обаче се разграждат с времето и могат да паднат, а понякога създават и други проблеми. Най-доброто решение за зъбното здраве е кариесите да бъде запълвани от нова, жива тъкан. /puls.bg