close
България

Стефан Радев: Пътят към подобряване на ВиК системите е да се инвестира постепенно и последователно в тях

Stefan Radev-kmet-Sliven

Пътят към подобряване на ВиК системите е да се инвестира постепенно и последователно в тях. Това заяви кметът на община Сливен Стефан Радев в отговор на въпрос на журналисти на пресконференция на общинското ръководство. Той смята, че състоянието на съоръженията в цялата страна е почти идентично – изграждани са преди десетки години, през които не е инвестирано.

„И през тези дълги години, в които не е инвестирано в системите, и не са поддържани в оптимално състояние, има множество течове. Тези загуби като числа са съпоставими общо взето на всички градове на България. Пътят е да се инвестира, но за съжаление за нужни много средства за подмяна на всички водни системи“, каза Радев.

Той посочи, че през годините в Сливен е инвестирано повече в канализационната, отколкото във водопроводната мрежа.

„Така е решено преди години. Така са стартирали и проектите. На места водопроводите са подменяни частично в частите, където е правена подмяна на канализация. На практика това влошава състоянието на водопроводите, заради това, че се получава редуване на стара и нова тръба и се правят множество връзки, които са слабото място на системата. Не, че и канализацията не се нуждае от реконструкция, от реновиране, от обновяване, но там тези инвестиции не водят до намаляване на загубите на вода. Водят по-скоро до повишаване на качеството на системата и непропускането на филтриране на непочистени води в почвите“, допълни кметът.

Той изрази мнение, че процесът на обновяване на ВиК системите в градовете ще бъде дълъг, но трябва да се инвестира в тях, за да се подобрява състоянието им през годините.