close
България

Стефан Радев: Успех е, че се доближихме до максимума от средствата за саниране на блокове

1

Кампанията на Община Сливен да съфинансира сдруженията на собствениците с над 1 млн. лева и да ги активира да кандидатстват за саниране на блоковете по националната програма за енергийна ефективност даде резултат. „Успех е, че се доближихме до определения ни максимум от средства при условията на сегашната програма“, заяви кметът Стефан Радев на брифинг с журналисти.

„Дизайнът на програмата е много по-различен от предходната“, каза Радев. Тя е с по-малък бюджет като цяло. Общините са разделени на групи. „Групата, в която сме ние, ни ощетява като таван на средствата, които можем да получим – 30 млн. лева. Нашата цел бе да се доближим максимално до него. Затова подкрепихме сдруженията в подготовката да кандидатстват“, коментира още той. Това им позволи да възложат и осигурят навреме задължителната по програмата документация за енергийния одит на сградите и техническите им паспорти. Така Сливен стана четвъртата община в страната с най-много подадени в МРРБ проектни предложения – 81, като само едно от тях не бе допуснато от министерството за разглеждане. Одобрените 16 предложения са за над 27 млн. лева. Кметът поздрави екипите в администрацията, които работиха по предложенията и успяха ги да внесат в срок, въпреки значителния им брой. По мнение на експертите, много малко са общините с одобрени предложения, близки до границата на определения им лимит от средства.

Оценката на проектите бе извършена от специална комисия в МРРБ. Общинската администрация бе междинно звено в етапа на кандидатстване, уточни Митка Крълева, началник на отдел „Общинско развитие, проекти и програми“. От понеделник, 9 януари, екипите от Общината започнаха да изпращат оценъчните листове от министерството до всички кандидатствали сдружения. Всяко от тях ще може да се запознае с дадените му от комисията точки според методиката за оценка. Тя почива основно на резултатите от енергийното обследване на многофамилните жилищни сгради.

Изчаква се информация от МРРБ, тъй като някои общини са заявили намерение да обжалват класирането на подадените от тях предложения. След получаването на покана от министерството ще бъдат сключени договорите и обявени процедурите за избор на изпълнители. „Така че в Сливен ще имаме нови 16 строителни обекта“, каза в заключение кметът Радев.