close
България

Стотици обезверени учени протестират за достойно заплащане

ban

Стотици учени излязоха на протест в Деня на будителите и обявиха, че възнагражденията, които получават са унизителни.

Точно в 11.00 часа учените излязоха пред сградата на БАН и потеглиха в шествие по бул. „Цар Освободител“ към сградата на Министерство на образованието и науката (МОН).

Една от протестиращите заяви пред News.bg, че е инженер с 30 години трудов стаж в БАН, а получава 420 лева заплата. „Аз мога да работя като портиер и чистачка, защото техните заплати са същите, но те моята работа не могат да я работят“, коментира ученият с възмущение.

За да стане инженер, тя е положила 48 изпита, изготвила е дипломна работа и се е явила на държавен изпит. „Нямаме надежда“, изтъкна тя.

Учените обаче излизат на протест, защото днес е Денят на будителите и искат да бъдат чути.

„Как да си изучим децата“, е въпросът, който задават протестиращите. Те изтъкват, че със заплатите, които получават, е непосилно да плащат семестриални такси и учебници за своите студенти.

Основните искания са свързани с държавния бюджет, изтъкна Кирил Бинев, председател на Федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“. По думите му е крайно време да се обърне внимание на хората, занимаващи се с наука, на тези, които работят в музеите, в театрите и галериите.

Той се зарече, че най-вероятно и тази година ще продължат с протестите, за да получат учените достойно възнаграждение. /news.bg