close
България

Стрелецът от Нова Зеландия е бил у нас миналата година

2111837904

Стрелецът от Нова Зеландия Брентън Тарант е бил в България през ноември миналата година. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от bTV.

Той е посетил страната ни в периода 9-15 ноември 2018 г. като турист.

На 9 ноември пристига на летище София с полет от Дубай. На следващия ден наема автомобил и пътува до исторически места в България. Посещава Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско.

Предпочитал е да нощува в къщи за гости, а не в големи хотели. За момента не е ясно дали е бил сам.

На 15 ноември с полет на румънските авиолинии заминава за Букурещ, където отново наема отново автомобил и от румънска територия се придвижва до Унгария.

Събират се данни за местата, където е пребивавал у нас, използвани кредитни карти телефонни карти, за да се изясни пълния му маршрут. Проверяват се и всички евентуални негови контакти.

Тарант е посетил балканския регион и през 2016 г. За периода 28 до 30 декември е установено негово пътуване до Сърбия през Черна гора, преминал е и през Босна и Херцеговина и Хърватия. Тогава е пътувал предимно с автобус и не е преминавал през територията на България.

„Няма данни за евентуална терористична дейност или връзки на лицето на наша територия. Версията, която се споделя и от чуждестранни партньори, е, че пътуването и през 2016 г., и през 2018 г. е свързано преди всичко с посещение на исторически места, свързани с историята на балканските страни и с битки между християнски и османска армия”, подчерта Цацаров.

„Една от задачите е да установим дали е имал контакти с български граждани и дали има лица, които са го съпровождали”, каза вътрешният министър Младен Маринов.

Българските служби работят с партньорските служби в САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Обединените арабски емирства, Сърбия и Черна гора, допълни също главният прокурор.

Снимки: Reuters