close
LifeStyle

Суровите ядки подмладяват и лекуват

qdki

Ядките съдържат ценни хранителни вещества и са важен елемент от здравословното хранене. Научно доказано е, че шепа сурови ядки носи полза на целия организъм, а редовната им консумация подмладява и дори лекува. Трудно може да се определи кои ядки са най-полезен, защото всяка разновидност притежава уникален състав.

Орехите в съдържанието си на витамин С  превъзхождат в пъти цитрусовите плодове. Ето защо са незаменими при настинка и за хората с понижен имунитет. Смята се, че орехите укрепват мускулите и бързо премахват умората след натоварване.

Бадемите съдържат най-много калций и витамин Е. Те са полезни при малокръвие, нарушения в зрението, а бадемовото масло действа благотворно на кожата, защото отстранява почти всички раздразнения.

Кашуто имат два пъти по-висока концентрация на желязо, отколкото говеждото месо. Желязото участва в процеса на растеж и образуването на енергия, поддържа нормалното състояние на имунната система.

Шамфъстъкът съдържат повече калий и от банана. Това помага за контролиране на кръвното налягане, тъй като калият намалява действието на солта.

Фъстъкът пък е богат на фолиева киселина, която способства за обновяването на клетките, а съдържащите се в него мазнини са полезни при язва и гастрит. Фъстъците подобряват паметта, а освен това те са необходими и за нормалното функциониране на нервната система, сърцето и черния дроб.

Лешниците са любимци на диетолозите – благодарение на ниското си съдържание на въглехидрати могат да се ядат и при строга диета. Лешникът помага при хронична умора, диабет, повишено налягане и разширение на вените.