close
България

Събарят старо училище в Новозагорско, не казват на местните защо

2111663707

Село Новоселец е между Сливен и Нова Загора. В местното училище „Петър Берон” идвали стотици деца от близките села. Сега тъне в разруха ,а от сградата са останали руини. От близо месец работници събарят сградата, сигнализират наши зрители.

Намираме бригадата в обедна почивка. Работниците обясняват, че сградата била опасна, но след това техният шеф разпорежда по телефона да не говорят повече.

На метри от училището е кметството. Питаме кметицата Силвия Димитрова защо събарят сградата и какво ще се случи после. Не получаваме отговор. Въпросите се оказват неудобни и за други служители на кметството.

Опити да разберат какво се случва със сградата многократно са правили и хора от селото. Иванка Пенкова и съпругът й Динко Пенков й са завършили  училището през далечната 1952 г. „Между нас само чуваме, че ще го взема някой, не знам какво щял да прави, паркинг за международни коли ли, всеки дрънка,а никой не знае …”, обяснява мъжът.

Училището е изградено през 1926 г. с доброволен труд на няколко поколения, разказва Димка Иванова. 40 години от живота на бившата учителка минават тук. Днес тя обвинява местната власт ,че решават съдбата на сградата еднолично.

Според кмета на Нова Загора сградата трябва да бъде съборена,защото е опасна. На мястото щял да бъде изграден парк. /bTV