close
България

Съвместни проверки на КЗП и БАБХ за Великденските празници

plodove-i-zelenchuci -pazar

От Комисията за защита на потребителите и Българската агенция за безопасност на храните стартират съвместни проверки във връзка с предстоящите великденски празници. Те ще обхванат търговски обекти в цялата страна.

Институциите ще следят и за предоставянето на пълна и вярна информация за продуктите, а КЗП в рамките на своите функции – и за условията на сделките при промоциите и намаленията. Това съобщи председателят на Комисията Димитър Маргаритов пред „bTV“.

Потребителите масово предпочитат български хранителни продукти и затова ще се следи за правилното означаване на техния произход, посочи още той. С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход. В съответствие с действащия Регламент на ЕС, храни с означения на опаковката „Био“ и „Еко“ могат да се продават само от сертифицирани производители и търговци. Освен това в момента вече тече кампания за проверки в онлайн пространството по отношение на предлагането и доставките на хранителни продукти по домовете.

Във връзка с наближаващите Великденски празници, председателят се обърна с няколко съвета към потребителите:

– Да избягват да пазаруват извън търговските обекти, особено когато т.нар. амбулантни търговци предлагат хранителни продукти;

– При обявени намаления е добре да сравняват цените на стоките, като направят проверка в друг магазин или в интернет;

– При пазаруване на хранителни стоки от интернет, могат да върнат само продукти, които са с изтекъл срок на годност;

– Да подхождат много внимателно към купуване на стоки, които се предлагат в социалните мрежи.