close
България

Съдът в Бургас остави в ареста украинец – контрабандист на лекарства

syd

По искане на Окръжна прокуратура –Бургас съдът задържа под стража украинския гражданин Павло Б. ( на 51г.). Той е обвинен за това, че на 12.08.2017г., около 09.30 ч. през ГКПП „Малко Търново“, като съизвършител, чрез лек автомобил, са пренесъл през границата от Р. Турция за Р. България, без знанието и разрешението на митническите власти, стоки за търговски цели в големи размери (лекарства) с минимална обща стойност от 94 775 лв. – престъпление по чл. 242, ал.1, б. „д“, вр. чл.20, ал.2 от НК, съобщиха от прокуратурата.

Според прокурора, налице е обосновано предположение, че  украинският гражданин е извършил престъплението, в което са обвинен, а то е особено тежко и се наказва с „лишаване от свобода“  за срок от 3г. до 10г. и „глоба“ в размер от 20 000 лв. до 100 000лв.. Представителят на държавното обвинение бе категоричен, че съществува реална опасност Павло Б. да се укрие или да извърши ново престъпление.

Съдът прие мотивите на прокурора и остави в ареста обвиняемия.

На украинската гражданка Оксана П. (на 40г.), която е обвинена  като съизвършител за същото престъпление, съдът определи мярка за неотклонение „домашен арест“, а мотивът за определянето на мярката  е, че жената трябва да полага грижи за малкото си дете.

Определението на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в града.