close
България

Съдът в Бургас пусна затворник заради дървеници

zatvor-burgas

Обвиняем за превоз на имигранти ще чака наказание под домашен арест, тъй като в затвора, където трябва да бъде под стража, има дървеници. Абсурдната ситуация е от бургаския затвор, а решението на районния съд в морския град.

Ангел А. е с изменена мярка от „задържане под стража” в „домашен арест” тъй като в спалните помещения на затвора в Бургас има дървеници. Наличието им е потвърдено и от разпит на началника на заведението Мангъров.

Затворници се оплаквали, че били нахапани от тези насекоми, което наложило да бъде извикан екип от Спешна медицинска помощ, който да постави съответните медикаменти на затворниците. Задържаният Ангел А. бил с установен папулозен обрив и ливидни петна, по кожата на ръцете, краката, врата и лицето на обвиняемия, както и екскориации. Очите на Ангел били с инфекция на конкюктивите и лек оток на клепачите.

От съда обясниха, че вещото лице, изготвило съдебномедицинска експертиза и приета от Бургаския районен съд, е посочило, че в действителност биологичният вид на насекомото нанесло тези увреждания е дървеница и по-конкретно креватна дървеница, което е кръвосмучещо насекомо, което живее в матраци, дюшеци и цепнатини.

На Ангел А. е поставена диагноза „алергичен дерматит и алергичен конюнктивит, вследствие на ухапвания от дървеници“. Посочено е, че е необходимо специализирано лечение в рамките на няколко дни, като се препоръчва лицето да бъде изведено от тази среда. Бургаският районен съд намери, че има новонастъпили обстоятелства, които обосновават изменението на мярката за неотклонение на обвиняемия. Според съда видно от изготвената съдебномедицинска експертиза е налице заболяване, което е причинено на Ангел А., вследствие на престоя му в Затвора – гр. Бургас. Съдебният състав прецени, че мярката за неотклонение „задържане под стража“ е неадекватна.

За да мотивира изменението на мярката в „домашен арест” Бургаският районен съд се позовава и на практиката на Европейския съд по правата на човека, който многократно е посочвал, че държавата дължи грижа за лицата, намиращи се в пенитенциарните заведения, като е длъжна да осигури на лицата нормални условия за живот, както осигуряването на ефективно лечение на лишените от свобода. /БГНЕС