close
България

Съдът задържа под стража обвинен за разпространение на дрога

syd

По искане на Окръжна прокуратура – Сливен съдът задържа под стража Огнян И. Той е обвинен за това, че на 24.02.2017г. в гр.Сливен, без надлежно разрешително, държал високорисково наркотично вещество (канабис) с цел разпространение – престъпление по чл.354а ал.І от НК, съобщиха от прокуратурата.

Огнян И. е арестуван след проведена рутинна полицейска проверка, като в него са открити 30 бр. станиолови пакетчета с неправилна форма с размери 2х1см, като във всяко едно от тях е установено наличие на суха зелена листна маса.

На същата дата, в случай на неотложност, е предприето претърсване и изземване в жилище, обитавано от близки на обвиняемия, при което са открити още 20 бр. станиолови пакетчета с неправилна форма с размери 2х1 см, като във всяко едно от тях е установено наличие на суха зелена листна маса.

При направения полеви тест зелената листна маса е реагирала на „канабис“.

За престъплението, предмет на повдигнатото обвинение, се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от 2 до 8 години и глоба от 5 000 до 20 000 лв.

Според прокурора,  налице е обосновано предположение, че Огнян И. е извършил престъплението, в което е обвинен. Огнян И. е осъждан многократно , като през м.ноември 2015год. е освободен от затвора, след като е изтърпял последното си наказание „лишаване от свобода“ в размер на седем месеца.  Престъплението, което е извършил обвиняемият, а така също и обремененото му съдебно минало, го характеризира като личност със завишена степен на обществена опасност. Обвиняемият не работи. Срещу него са образувани и други наказателни производства за извършени тежки умишлени престъпления. Прокурорът е категоричен, че е  налице реална опасност същият да се укрие и да извърши друго престъпление.

Съдът прие мотивите на представителят на държавното обвинение.

Определението на Окръжен съд – Сливен подлежи на обжалване пред Апелативен съд –Бургас.