close
България

Съдът пусна от ареста обвинения за убийството в Борисовата градина Йоан Матев

joan-matev

Софийският градски съд пусна от ареста обвинения за убийството от Борисовата градина Йоан Матев, съобщава БНР.

За втори път в рамките на по-малко от месец обвиняемият за смъртта на 15-годишния Георги Игнатов настоя пред Софийския градски съд да го пуснат от ареста. Това ще стане срещу подписка Йоан Матев. Мотивът е, че при извършване на престъплението, той е бил непълнолетен, поради което може да бъде наказан със затвор от 5 до 12 години. От мотива на Мина Мумджиева стана ясно, че при наказание, по-малко от 15 години, мярката за неотклонение „задържане под стража“ не може да продължава повече от 8 месеца. По думите на съдия Мумджиева, знаейки това, прокуратурата е трябвало да ускори работата си, уточнява „24 часа“.

Йоан Матев обаче няма да излезе от ареста веднага, тъй като решението на Софийски градски съд подлежи на обжалване и протест пред Софийски апелативен съд. Делото е насрочено за 14 ноември.

Говорителят на Софийска градска прокуратура Зорница Таскова съобщи, че прокуратурата ще протестира решението на Софийски градски съд. От там връчиха в съдебната зала призовка на защитата на Матев да се яви за запознаване с материалите по делото, тъй като до момента това не е можело да стане. Въпреки че майката на Йоан Матев е и негова адвокатка, тя е отказвала да получи призовката. Това затруднявало разследването и приключването на делото.