close
България

Съдът решава до две седмици за референдума на Слави

slavi

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) проведе първо заседание по делото, заведено от екипа на Слави Трифонов срещу резултатите от националния референдум. След като днес адвокатът на Трифонов Ясен Христев и ЦИК представиха позициите си, съдът обяви, че ще се произнесе в 14-дневен срок по делото.

Процесът започна на 1 декември м.г., като на 10 февруари тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата и призна решенията на референдума за незадължителни. Адвокатът на Трифонов обжалва и на 20 март беше образувано касационно дело от петчленен състав на ВАС.

На 22 март съдът излезе с първо определение по хода на процеса, в което отхвърли искането на шоумените за нова съдебно-математическа експертиза за повторно преброяване на всички бюлетини и пликове, с които е гласувано на референдума.

В случай че петчленката на ВАС потвърди решението на по-долната инстанция, ЦИК ще трябва да коригира минимално резултатите от референдума спрямо откритите от първата съдебна експертиза грешки и да внесе окончателните данни в Народното събрание, което да приеме или отхвърли всеки един от трите въпроса.