close
България

Съдят бургаски шофьор, убил мъж на пешеходна пътека в Слънчев бряг

syd

Окръжна прокуратура – Бургас предаде на съд Георги Явашев от гр.Бургас. Той е подсъдим за това, че  на 29.11.2015г. около  16.40 часа на главната алея в к.к.“Слънчев бряг“, общ.Несебър,  област Бургас, в района на те-образно кръстовище до магазин „Перла“ и ресторант „Чучура“ при управление в посока от гр.Несебър към центъра на к.к. „Слънчев бряг“ на моторно превозно средство – лек автомобил „Ситроен“, е нарушил правилата за движение, като управлявал моторното превозно средство със скорост от 79км/час ( при позволена 50 км/час) , при което приближавайки към пешеходна пътека обозначена с пътна маркировка не пропуснал преминаващия по нея Димитър Д. и не спрял, с което по непредпазливост причинил смъртта му, като деянието е извършено след употреба на високорисково наркотично вещество и на пешеходна пътека – престъпление по чл.343 ал.3 предложение второ и последно б.“б“ предложение първо във вр. с чл.343 ал.1 б.“в“ във вр. с чл.342 ал.1 от НК, съобщиха от прокуратурата.

На 29.11.2015г. след обяд Георги Явашев управлявал моторно превозно средство – лек автомобил „Ситроен“ в посока от гр.Несебър към центъра на к.к-с „Слънчев бряг“,област Бургас. Около 16.40 часа автомобила наближил те-образно кръстовище на главната алея в к.к.“Слънчев бряг“  до магазин „Перла“ и ресторант „Чучура“. Подсъдимият се движел в дясната лента на пътя, който в този участък бил с обща ширина 10 метра и се състоял от три ленти за движение-две по посоката му на движение и една в обратна посока /гр.Несебър/. Асфалтовата настилка била суха и без неравности.

В този момент пешеходците Димитър Д. и неговата съпруга  предприели пресичане на пътя по пешеходната пътека, като се движели отляво – надясно спрямо посоката на движение на автомобила. Двамата слезнали от разделителния остров, на който се намирали и стъпили на пътното платно.  Изчакали да премине лек автомобил, движещ се в най-лявата лента (в посока на движение гр.Несебър) и продължили напред. Пресекли тази лента за движение и навлезли в средната лента на движение. Двамата се огледали отново, при което забелязали движещия се срещу тях автомобил Ситроен“. Свидетелката останала на място, в средната част на пътя, а Димитър Д. продължил движението си напред по пешеходната пътека, като рязко ускорил ход.

Междувременно подс.Явашев, който управлявал автомобила със скорост от около 79км.час, също възприел преминаването на пешеходците по пешеходната пътека, но независимо от това продължил движението си напред. Забелязвайки, че Димитър Д. не преустановява предвижването си, на разстояние на около 39.20 метра от пешеходната пътека задействал спирачната система на автомобила, извивайки волана косо в дясно.  Въпреки предприетото спиране,  направленията на предвижване на пешеходеца и моторното превозно средство се пресекли, което довело до сблъсък и смъртта на Димитър Д.

Подс.Явашев бил задържан от полицейските служители, тестван е бил за употреба на алкохол, като пробата била отрицателна. Направена му е била и кръвна проба, която е показала наличие на състави в кръвта, които се отделят като след употреба на канабис.

Окръжен съд – Бургас е насрочил заседанието си за 28.02.2017г.