close
България

С около 5% повече ще платим за великденската трапеза тази година

agneshko-meso-velikden

С около 5% повече ще платим за великденската трапеза тази година. Това каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитиран от „Фокус“.

„На трапезата за Великден влизат агнешка плешка, 30 броя яйца, брашно, захар, хляб, домати, краставици, зелена салата, репички, зелен лук, картофи, олио, масло, ориз, ракия и вино. Днешната трапеза на българина излиза 47.90 лева. В сравнение с миналата година е била 45.41 лева, което е разлика от 5%, но е по-евтино спрямо 2013 година. Нямаме нищо особено по отношение на цените, а имаме напълно балансиран и високо конкурентен пазар, независимо от желанието да има спекула и да бъде тревожено обществото. Пазарът е абсолютно стабилен“, каза още Иванов.

Той уточни, че ако през 2013 са купувани 28 продукта за 108 лева, към днешна дата те ще струват 107 лева. „Анализите показват, че стресовата ситуация покрай празниците е много малка и измененията в цените са в много малки граници“, каза още Владимир Иванов. Той допълни, че въпреки поскъпването на газа с почти 30%, едва ли ще има рязко покачване при цените на основните продукти.