close
България

С панихида и многолюдно факелно шествие Сливен почете Апостола на Свободата

3

Сливен отбеляза 151-годишнината от гибелта на Апостола на Свободата с панихида, отслужена в катедралния храм „Свети Димитър“, и факелно шествие на 18 февруари вечерта, съобщиха от общинския пресцентър. Под звуците на Военния духов оркестър над 200 гимназисти от училищата в града преминаха с факли в ръце по пешеходната зона и се отправиха към паметника на Васил Левски на едноименния площад. С тях бяха кметът Стефан Радев, заместниците му Пепа Чиликова и Стоян Марков, представители на Клуб „Хаджи Димитър“ към Национално дружество „Традиция“, учители, граждани.

От името на участниците в шествието и на признателните сливналии ученици от Художествената гимназия поднесоха гирлянд пред паметника на Левски. Почетен караул бе даден от клуб „Хаджи Димитър“. Актьорът Димитър Марков припомни известни думи на Апостола – поръка към поколенията. С едноминутно мълчание бе отдадена почит към националния герой, посветил себе си на Отечеството, да му служи до смърт и да работи по народната воля.

Днес, 19 февруари, от 11 часа пред паметника на Васил Левски на площада, който носи неговото име, ще се състои общоградска възпоменателна церемония с ритуал за поднасяне на венци и цветя.