close
България

С поредица инициативи Община Бургас отбелязва Световния ден за борба със СПИН

spin

„Община Бургас води изключително адекватна политика за превенция на ХИВ и полово предавани болести. Доказателство за това за резултатите от предприетите кампании“. Това заяви проф. Тодор Райков от Националната асоциация за превенция и терапевтично обучение на работна среща на тема „Здраве и благоденствие на младите хора. Превенция на ХИВ и сексуално рисково поведение“.  Райков бе модератор на дискусията, в която взеха участие експерти от бургаски училища.

Приветствие към участниците в началото на срещата  поднесоха проф. Севдалина Турманова, заместник-областен управител и г-жа Мая Казанджиева , Директор Дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ в  Община Бургас, Петя Чакърова, ст. експерт  „Превенции“ към Дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ в Община Бургас.

Отдел „Спорт, превенции и младежки дейности“, към дирекция „Социални дейности, здравеопазване и спорт“ – Община Бургас инициира Общинска АНТИСПИН кампания, съвместно с партньорски организиции.

 АНТИСПИН кампанията се подкрепя от Местен обществен комитет по СПИН.

В програмата от  събития, посветени на Световния ден за борба със СПИН на 1 декември е включено доброволно и анонимно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН с бърз тест във вирусологичната лаборатория и в КАБКИС на Регионална здравна инспекция, Бургас на ул. „Александровска“ №120 от 09.00 до 16.00 часа

От 12:30 – 13:30 часа  паралелно ще се раздават здравно-информационни материали, предпазни средства и червени лентички.

В  17:00 часа ще бъде запалена  традиционната огнена панделка пред сградата на Община Бургас.

Организаторите призовават всички граждани на 1 декември в 21 часа да запалят свещ на прозореца на своя дом, в знак на съпричастност и солидарност към засегнатите от ХИВ/СПИН.