close
България

С тематична вечер за поп Георги започва програмата за честване Освобождението на Бургас

pop-georgi

Всеки бургазлия е виждал изображението на поп Георги върху външната фасада на катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“, но биографията му не е широко известна.

С тематична вечер, посветена на този заслужаващ почитта ни свещеник започват честванията по повод 139 години от Освобождението на Бургас от османско иго. Началото й е от 18.00 часа на 3 февруари, петък, зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“. Водещи на тематичната вечер, наречена „Родолюбецът и свободата на Бургас, сказание за поп Георги“, ще бъдат Георги Райков и Пламен Каров. В нея ще участва и Детски хор „Милка Стоева“.

Поп Георги е роден в странджанското село Гьоктепе, днес Звездец. Расте в родолюбиво семейство и още от юношеската си възраст се запалва по идеята за духовно и политическо освобождение на родния край. Ръкоположен като свещеник, поп Георги обикаля от Бургас до Одрин, за да агитира за независима българска църква. Установява се в нашия град през 60-те години на 19-ти век и става водач на местната българска общност. Негова е идеята за създаване на първото българско училище в Бургас през 1869 г. На 21-ви април същата година, с дейното участие на поп Георги е основана и първата българска църква в нашия град.