close
България

С фестивал на уникалните танцуващи коледари Ямбол отпразнува Рождество Христово

01

Отривистият ритъм на Ямболския коледарски буенек отекна днес в Ямбол на традиционния празник с танцуващите ямболски коледари. Дванадесет от най-добрите куди (групи) представиха автентичния местен обичай с песни, благословии и характерния за града мъжки коледарски буенек. Традицията е единствена по рода си в страната и е отличителен белег за коледуването в града. Тя не се среща дори и в околните на Ямбол села. „Няма ямболлия, който да не трепне при звъна на шпорите и ритъма на коледарския буенек. Това е част от нас, жива искрица от нашата самобитност, която ревностно пазим и с която се горедеем“, каза в празничното си обръщение кметът на града Георги Славов. Тази година общината подаде заявка в Патентното ведомство, за да защити Ямболския коледарски буенек като запазена марка на града.

Коледарските куди тръгват рано сутринта от къща на къща, където изричат  благословии за стопанина, пеят песни за момата или ергена, за здраве и берекет, и изпълняват уникалния си ритмичен и звънък танц. Традицията е с над вековна история и началото й се свързва с приъствието на солиден военен гарнизон в Ямбол в началото на ХХ век. Счита се, че облеклото на ямболското коледари е заимствано от някогашната характерна за конната войска униформа – високи кожени ботуши с шпори и войнишки панталон (брич). Самият танц е адаптиран вариант на лазарския буенек, но пригоден за изпълнението му от мъже.

Колоритът на обичая бе представен в цялата му самобитност и пъстрота по време на фестивала, събрал по обяд най-добрите групи в градския парк на Ямбол. Хиляди се стекоха и тази година, за да съпреживеят несравнимата емоция, която само ямболския коледарски буенек може да даде. Представянето на коледарските групи бе предшествано от празничен концерт на Професионален фолклорен ансамбъл «Странджа» и тържествена церемония с участието на кмета Георги Славов и архиерейския наместник архимандрит Димитрий.