close
България

С филм АПИ обяснява какво да правим при инцидент в тунел

tunel

Информационен филм разяснява на шофьорите как да осигурят своята безопасност при инцидент в тунел, съобщиха от АПИ.

Почти 3-минутният видеоматериал показва на шофьори и на пътници последователността на действията, които трябва да извършат без паника при евентуална катастрофа или пожар в голямо пътно съоръжение.

Ремонтираните тунели „Витиня“ и „Ечемишка“ на автомагистрала „Хемус“ са с модерни системи за пожароизвестяване, вентилация, видеонаблюдение, светофарна уредба, осветление. Те имат и система за светлинно водене, с които се осигуряват безопасност на пътуването и възможност за бърза реакция при инцидент.

В ремонтираните тунели през 150 метра има аварийни SOS станции. Те са с телефон и пожарогасители. При пожар шофьорите първо трябва да подадат сигнал, натискайки бутона до SOS станцията.

До него има и телефон за връзка с дежурния диспечер. Той чрез системата за видео наблюдение веднага локализира точното място и подава сигнала към тел. 112. Автоматично се задействат светофарната уредба и пътните знаци за спиране на движението. Включва се и вентилационната система.

Според експертите при възникването на пожар първите 10 минути са най-важни за потушаването му и затова шофьорът с пожарогасителя от автомобила или от SOS станцията е необходимо да се опита да го изгаси.

Без паника хората се евакуират. Автомобилите се оставят със спрени двигатели. Задължително е аварийната лента да бъде свободна, за да може пожарни и линейки да стигнат бързо и безпрепятствено до мястото на инцидента и да окажат нужната помощ.

Информационното видео е публикувано на интернет страницата на Агенция „Пътна инфраструктура“ – www.api.bg.