close
Свят

С 10% е „пораснала“ пустинята Сахара за век

pustinqta-sahara

Пустинята Сахара се е разраснала в южна посока с десет процента през изминалия близо век в резултат на климатичните промени, предупреждават учени, цитирани от в. „Дейли експрес“. Тревожното откритие е базирано върху анализ на сезонните валежи в Сахара в периода между 1920 и 2013 г.

Една трета от разрастването се дължи на климатичните промени в резултат на човешката дейност. Останалото се обуславя от естествени климатични цикли като Атлантическата Мултидекадна Осцилация (АМО).

Географските модели за разширение варират според сезоните, като най-отчетливи разлики се наблюдават по северните и южните граници на Сахара. Границите на Сахара, подобно на всички останали пустини в света, се разширяват през сухата зима и се свиват през по-влажното лято.

„Резултатите ни са специфични за Сахара, но са приложими и за други пустини в света.

Пустините обикновено се формират в субтропичните пояси заради т.нар. клетка на Хадли – елемент от циркулацията на земната атмосфера. Климатичните промени оказват влияние върху тази циркулация, в резултат на което субтропичните пустини „напредват“ в северна посока. Фактът, че пустинята Сахара „пълзи“ на юг свидетелства, че върху процеса влияят и други механизми, като например АМО“, обяснява професор Сумант Нигам от университета на Мериленд.

Пустините обикновено се характеризират с оскъдно количество валежи. Направеният анализ на валежите в Сахара за период от 93 години показва, че за това време пустинята се е разраснала с 10 процента.