close
България

Тайни разкопки откриват вила на император край Сливен

razkopki

Имение на римски император е имало край Сливен. За неговото разкриване започнаха археологически разкопки, които се пазеха в дълбока тайна, научи „Стандарт“.

Според предварително направените снимки и проучвания от въздуха, става въпрос за голямо имение, най-вероятно на римски император. Негова вила е била в рамките на община Сливен в близост до АМ „Тракия“. Според предварителните проучвания вилата е трикорабна, а археологическият резерват „Кабиле“ край Ямбол е двукорабен, край Кермен се очаква да бъде открита и кръщелница, обявиха пред „Стандарт“ историци от Сливен. Вече няколко месеца те са в контакт с БАН, чийто археологически институт стартира разкопките. Мястото се пазеше в тайна заради иманярите, чийто интерес със сигурност ще бъде огромен.

„Осигурихме жилища за археолозите и се стараем да помагаме във всяко отношение. За нашето градче успешната им работа е изключително важна“, заяви кметът на Кермен Живко Жечев. Той разказа, че всичко тръгнало от разказ на бивш шеф на ТКЗС. Човекът споделил как през 1971 година в района е открита мраморна статуя с глава от римско време. Тогава колхозникът прибрал статуята и я сложил в своята стая. По-късно е открита и римска колона, която в момента се пази в местно кметство.

Ако предположенията се окажат верни, Сливен ще надмине Ямбол по отношение на исторически забележителности. Не е изключено и откритието да стане допълнителен мотив за отбивка на магистрала „Тракия“, тъй като в момента не е възможно да се слезе от магистралата директно в община Сливен. /standartnews.com