close
България

Тайно правят нови три центъра за “мигранти“ край Елхово

boyanovo

В пълна тайна правителството се готви да открие три нови центъра за мигранти край Елхово, научи Фрог от свои източници. Вчера от Европейската комисия обявиха официално, че отпуснатите ни 160 млн. евро, с които премиерът Борисов се хвали три дни, ще отидат основно не за ограда по границата, а за изграждането на нови приемни центрове за бежанци.

Още преди отпускането на парите обаче експерти на МВР, Агенцията за бежанците и Министерство на отбраната са огледали три терена в района на Елхово за приемни центрове. Експертите са се спрели на казармите на бившия Седми отделен ракетен дивизион в село Бояново. Теренът на изоставеното от 15 години ракетно поделение вече е изравнен, в момента са прокарва ток и предстои голям ремонт на полуразрушените сгради от казармата. Това се върши в момента под строга тайна.

Разпоредено е, да не се изнася никаква информация за трите нови центъра за мигранти, заради предстоящите президентски избори. Опасенията са, че темата ще предизвика недоволство на местните хора, както и политически реакции срещу управляващите.

Бояново е на 12 километра от Елхово, а по асфалтовото шосе на 35 километра от турската граница.  Любопитна подробност е, че ракетният дивизион в Бояново е първи в България. Именно поделението прави първия пуск на ракета „Луна“ у нас на 11 септември 1963 г на полигона „Ново село“ пред погледа на Тодор Живков.

За площадка на втория приемателен център за мигранти в района е избрана базата на бившето поделение в град Болярово. Там преди години се помещаваше Първимотострелкови батальон на 53-ти Мотострелкови полк в Грудово, сега Средец. В момента там се прави оглед на състоянието на изоставеното поделение. Третият център за мигранти още не е избран, като колебанията да бъде или в Средец или в Елхово, пак в бивши соцказарми.

Ремонтите и оборудването на бившите военни поделения ще се извършва с парите, отпуснати ни от Брюксел.  /frognews.bg