close
България

Таксиметрови шофьори в Ямбол излязоха на протест, след като техен колега беше прострелян

taksi

На спонтанен протест се събраха таксиметрови шофьори в Ямбол. Причината е нападението над техен колега, който беше прострелян от двама ученици преди два дни. Участници в протеста споделиха какви са мотивите им да се включат и какви са исканията им:

Протест спрямо посегателството над наши колеги – шофьори.
Молим се на Бог. Нямаме друга помощ отникъде.
Може би ще е малко трудно за всички да се записва кой клиент откъде се кара, закъде се кара. Ако трябва, имена ще се вземат, ЕГН ще се взема. Имаме такава опция да се искат ЕГН-тата, когато излизаме извън града.
Някакъв по-голям контрол. По-адекватни мерки от полицията.

Към протеста ще се присъединят и шофьори от София и Сливен. Протестиращите ще внесат своите искания в Община Ямбол – основно за по-голям контрол и за урегулиране на местата за такситата. Това, което казват повечето от шофьорите, е, че в момента няма на кого да разчитат за сигурността си и единствено разчитат на Бог, свидетелства кореспондентът на БНР в региона Даниела Костова. Тя подчертава, че до протеста се е стигнало спонтанно, след като става ясно, че две момчета – само на 14 и на 18 години, са посегнали на таксиметров шофьор с особена дързост. Момчетата са известни в града като изключително добри ученици и добри спортисти, единият – Симеон, има отлични резултати в бокса и в училище, няма никакви прояви на агресия до момента и никой не е вярвал, че може да участва в подобно нападение. Повече за протеста чуйте от звуковия файл.

Професор Калин Гайдаров, който е член на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България и преподавател в Нов български университет, коментира в ефира на „Хоризонт“ темата за агресията сред младите, като подчерта, че отговорът на въпроса защо хора на такава крехка възраст, с отлични спортни резултати, се държат като гангстери, трябва да се търси в липсата на адекватни примери и ценности в обществото. Отговорът е, защото обществото го позволява, подчерта той:
Ние имаме едни практики, които, за съжаление, се задълбочават в тази област – това е така наречената всепозволеност и липсата на ясна, отчетлива и реципрочна реакция от страна на институциите по отношение на видни нарушения не само от криминален тип, но и от социален и морален тип.
Обществото няма и не е имало, за съжаление, в близкото минало ясна визия за това как ще се развива в областта на морала, на отговорността на хората един към друг – ние нямаме социални ценности. Обществото по никакъв начин и всички хора в него нямат пред себе си примерът, който да ги сплоти и да ги организира и хората, които имат едно позитивно социално поведение, да бъдат подкрепени от обществото, да бъдат насърчавани, да бъдат давани и позитивните примери за постижения в области на социалното функциониране, които са от полза за всички.

Вместо това ние виждаме непрекъснато агресия, насилие, безотговорност, нахалност, безочие и така нататък – и когато обществото не реагира, когато то няма позитивен списък, така да се каже, какво трябва да правят хората и какво обществото иска да правят хората, как то иска да изглежда, то тогава, както се казва, всеки може да прави каквото си иска, изтъкна Гайдаров. Той подчерта огромната роля на образователните институции за това децата да бъдат възпитавани в отговорно социално поведение и това трябва да бъде целенасочена държавна политика. /БНР