close
България

Тарторът на канала с буса ковчег от АМ „Тракия“ се оказа афганистанец, върлуващ с нож

migranti-katastrofa

Афганистанец, постоянно пребиваващ у нас, е шефът на канала за бежанци, разбит след жестоката катастрофа на АМ „Тракия“, при която загинаха 9 бежанци и 16-годишният шофьор на буса ковчег Трайчо Димитров. Чужденецът вече е арестуван, издирват се още лица, които са били посредници при схемата, съобщава „Телеграф“, позовавайки се на информация от МВР.

От вътрешното ведомство обаче все още пазят в тайна името му, тъй като се издирват съучастници и посредници в схемата. Зверският сблъсък стана около 4.30 часа в неделя. Малкият Трайчо, освен че нямал книжка, трябвало да кара злощастния жълт автобус с десен волан, което още повече го затруднило в шофирането. На 98-ия километър детето заспало, изпуснало управлението и се врязало в дърветата.

Останалите 8 мигранти били закарани в болницата в Пазарджик в момента са под полицейска охрана. Тарторът на канала има лична карта на чужденец и е постоянно пребиваващ у нас. Живеел в София и стоял по цял ден в един билярд клуб в района на Женския пазар, разказаха спецченгетата. За първи път влязъл в полезрението им наскоро, когато при сбиване с мигранти наръгал един от тях с нож, което било запазена марка за отмъщение сред афганистанците. Малко след касапницата и самият билярд клуб бил затворен. Афганецът решил да печели, като организира канал за превоз на нелегални чужденци от българо-турската граница до покрайнините на София.

Търсел таксиметрови шофьори и работел предимно с роми, сочат оперативните данни на МВР. За да скъса връзката между тартора и шофьорите, афганецът използвал по двама-трима посредници при наемането на микробусите и такситата за превоз на бежанци. Така на практика никой от изпълнителите на терен не знаел нито самоличността, нито името му. Точно по същия начин действал и с жълтия „Мерцедес Спринтер“.

Официално той се води на бакшиша Дарин Атанасов. Преди време той договорил със свой колега да му го продаде. Първоначално мъжът се съгласил, но после му казал, че няма кеш пара да го купи и предложил да го вземе под наем. В събота вечерта при Дарин отишли неговият колега и непознат мъж, който му представил също за таксиджия. Казал, че ще вземе буса, защото ще му трябва да си пренесат нещо. Атанасов дори не подозирал за какво ще го използват.

След още един посредник по веригата мерцедесът бил даден на 16-годишния Трайчо. „Смятаме, че това е първият и последен курс на непълнолетния водач“, коментираха разследващи, тъй като никога не е бил засичан до момента по линия на бежанци. 16-годишният Трайчо Димитров живеел с родителите си Ботьо и Златка и петте си братя и сестри в кв. „Модерно предградие“.

„Много добро дете, има двама братя и три сестрички. Баща му Ботьо го държеше много изкъсо. Ходеше си на училище като нормалните деца, не знаехме да се занимава с бежанци“, коментираха хора от квартала.

По думите им, родителите не се занимавали с глупости, а работели във фирма за почистване. Всички до един отричаха да са крили мигранти в домовете си срещу 50-100 лева за нощувка, каквато беше практиката допреди 3 месеца. Точно тази версия обаче тепърва ще се разследва, тъй като не е ясно как точно Трайчо е бил вкаран в схемата с трафика. Справка в масивите на МВР показала, че и майката на момчето, и баща му са били криминално регистрирани през 2005 година, но оттогава до момента не са били хващани в каквито и да е издънки пред закона.