close
България

Тежко остава състоянието на родилката, транспортирана със „Спартан“ до София

bolnica

Тежко е състоянието на родилката от Сливен, която вчера беше докарана в София с военен самолет „Спартан“. Тя е настанена в болница „Токуда“ с полиорганна недостатъчност, информира БНТ.

30-годишната родилка била приета в МБАЛ „Д-р Иван Селиминиски“ в Сливен по спешност в четвъртък – 13 април, с отлепена плацента и мъртъв плод, съобщи началникът на отделението по Анестезеология и интензивно лечение д-р Юлия Бянкова.

Направена е операция, но състоянието ѝ се влошава и лекарите са започнали вливане на кръв и плазма. Проведени са множество разговори с национални консултанти и е решено пациентката да бъде прехвърлена в болница в София.

След като е получено разрешение от министъра на отбраната Димитър Стоянов да бъде откарана със военно-транспортен самолет, тя е подготвена от екипа на сливенската болница за полета и в събота следобед е транспортирана от авиобаза „Безмер“ до София. Според информацията от болницата преди 3 години бременността й е завършила по подобен начин, но миналата година е родила дете.