close
Свят

Телескопът „Джеймс Уеб“ засне пръстените на Нептун

neptun

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ засне първите от десетилетия насам ясни изображения на Нептун и пръстените му, съобщиха от НАСА, цитиварни от АФП.

Европейската космическа агенция отбеляза в прессъобщение, че камерите на телескопа разкриват ледения гигант в напълно нова светлина.

Предишните кадри от Нептун са направени при преминаването на сондата „Вояджър 2“ през 1989 г.

Кадрите от „Джеймс Уеб“ показват няколко ясни пръстена на Нептун, както и по-бледи пръстени прах. Качеството на изображенията позволява наблюдението им близо до планетата.

Нептун се определя като леден гигант. За разлика от газовите гиганти Юпитер и Сатурн, планетата е много по-богата на елементи, по-тежки от водород и хелий. Това ясно се вижда на изображенията от „Джеймс Уеб“, се посочва в прессъобщението на Европейската космическа агенция.

С инструмента NIRCam на „Джеймс Уеб“ планетата придобива сиво-бял оттенък. Снимката показва и „странна светлина“ на един от полюсите на Нептун, се казва в изявление на НАСА.

Телескопът засне и изображения на седем от 14-те известни луни на планетата, сред които Тритон, който по своята яркост прилича на малка звезда.