close
Свят

Терор! Мъж гази хора с джип и наръга полицай в Лондон

5564

Няколко души са били ранени, след като бяха ударени от кола, а по други е стреляно в близост до двореца в Уестминстър в Лондон (б.р. Парламента) и едноименния мост.

Мъж се опита да нахлуе с нож в Парламента, обявиха очевидци, но е бил застрелян от полицията. Убитите са поне двама, твърдят депутати. Ранен е ислужител на реда от нападателя, който е бил повален с два куршума.

Скотланд ярд потвърди инцидента. Източник обяви, че в този район е била и Тереза Мей, но тя отрече. Но видео показа как се евакуира от сградата на Парламента със сребриста лимузина.

Председателят на Камарата на общините Дейвид Лидингтън обяви, че парламента е затворен заради инцидентите вътре и около него. Един мъж е бил застрелян в сградата, а сесия е била прекъсната. На журналистите в сградата е наредено да стоят в стаите си, докато не отмине заплахата.

На мястото пристигна и медицински хиликоптер.

Лондонската спешна служба призова гражданите да не викат линейки, докато не стане ясно колко са ранени и какво е състоянието им на моста „Уестминстър“.

Станцията на метрото, която се намира в близост бе затворена, пренасочени са и автобусите.

Бившият полски външен министър Радослав Шикорски по случайност засне касапницата на моста. „Първоначално мислех, че е катастрофа, но видях още един пострадал и още един“, заяви той за Би Би Си. Шикорски публикува кадрите от телефона си в мрежата.

От полицията призоваха хората да стоят далеч от площада край Парламента, Уайтхол, мостовете Уестминстър, Ламбет, както и Виктория стрийт, за да може органите на реда и линейките да си вършат работата.

„Имаше тела и в Темза“, закри очевидец на атаката на моста. „Всичко бе в кръв“, допълни 55-годишният Стив Воук.

Президентът Доналд Тръмп е запознат със случая и го следи, обяви говорителят му Шон Спайсър. Държавният глава на САЩ е заявил, че това е „Голяма новина“.

Една жена от сгазените на моста е починалана, редица други са ранени, разкриха от болницата „Сейнт Томас“, където са настанени жертвите.

Една от най-големите атракции в Лондон – Окото, също бе затворена.

Парламентът на Уелс и този на Шотландия прекратиха заседанията си.

„Налице е сериозен инцидент, който ще третираме като терористична атака, докато полицията не обяви друго. Говорих с комисарите от Лондонската полиция, които се занимават със случая. В ход е спешно разследване. Мислите ни са с ранените и техните семейства. Бих искал да изразя своята благодарност към полицията и спешната медицинска помощ, които работят толкова уселено“, обяви кметът Садик Хан.

От болницата „Сейт Томас“ обявиха, че още един от ранените е починал.

Часове по-рано в Брюксел почетоха жертвите от атентатите в града преди година.

Командир Харингтън от Лондонската полиция каза, че има известен брой жертви, сред които и полицаи, но не уточни точен брой.

Евакуираха 500 души от сградата на Парламента. Тереза Мей свиква спешно събрание на кабинета на „Даунинг стрийт“.

Официално – 10 от прегазените са приети в болница. /standartnews.com

https://www.facebook.com/Reuters/videos/1430152960338389/