close
България

Тече процес по разширяване в айтоския зоопарк

zoopark-aitos

Тече процес по разширяване на зоопарка и увеличаване на видовото разнообразие. Това заяви пред радио „Фокус” Росица Златева, директор на айтоския зоопарк. По думите й сътрудничеството с другите лицензирани зоопаркове в България е основният начин за снабдяване с животни.

Тя уточни, че по-рядко това се случва от зоопаркове от чужбина.

„В ситуация на необходимост от снабдяване с нов вид животно ние поддържаме постоянна връзка с останалите зоопаркове в България и досега не сме срещали проблеми с доставката на животни“, каза Златева. Тя уточни, че всички налични животни в зоопарка са дали потомство през тази година, което се отразява и на структурното и териториално разширение на зоопарка, като се изграждат нови помещения за животните.

„Изключение правят само мечките в зоопарка, които са общо 3 възрастни женски. Умишлено не ги размножаваме, тъй като нямаме необходимите условия за популация на мечките“, поясни Росица Златева. По думите й най-голяма атракция през 2016 г. са новородените маймуни. „Маймуните са най-екзотичните животни в регистъра на зоопарка, като те са много на брой. Част от тях са конфискувани и временно настанени, други са постоянно настанени в зоопарка, като има и 2 новородени“, каза още Златева.