close
LifeStyle

Това са трите най-лесни начина за повишаване на желязото в кръвта

jelqzo fe

Желязото е микроелемент, отговарящ за образуването на хемоглобина и червените кръвни телца. Затова е изключително важно организмът ни да има необходимото му количество желязо, пише zdraveikrasota.

Когато количеството на желязото се понижи тъканите не получават достатъчно кислород и това може да доведе до появата на слабост, умора и анемия. Ако лекарят ви е казал,че страдате от недостиг на желязо, прочетете следващите редове.

1.Яжте храни богати на желязо
За да поддържате високо количеството на желязото в кръвта е важно да се храните здравословно и балансирано. Основната причина за недостига на желязо в организма е неправилното хранене. Тъй като желязото е минерал можете да си го набавите от храните – тези с растителен или животински произход.

Желязото от храните с животински произход се усвоява по-лесно от организма. Основният източник на желязо е месото (най-вече червеното месо).

Желязото от растителните храни се усвоява по-бавно, но е също толкова полезно, колкото това от животинските храни. Най-добрият вариант за набавяне на желязо от растителен произход ни предлагат бобовите култури, зеленолистните зеленчуци.

2.Повишете приема на витамин C
За да може да бъде усвоено добре желязото трябва да се превърне във феритин. Този процес протича с помощта на стомашните сокове. Те съдържат солна киселина и витамин C. Затова трябва да включите в менюто си храни богати на витамин С като: лимони, портокали, броколи и пиперки.

Запомнете: въпреки че витамин C е важен за имунната система и усвояването на желязото прекалено високият му прием може да доведе до недостиг на фолиева киселина. Най-добре е да изяждате по два цитрусови плода дневно.

3.Храни блокиращи усвояването на желязо
Има храни повишаващи нивото на желязото, но има и такива, които затрудняват усвояването му и които трябва да избягвате.

Тези храни са:

Яйца

Фосвитинът, който съдържат яйцата пречи на усвояването на желязото с растителен произход от организма.
Прясно мляко. Калцият в млечните продукти пречи на усвояването на желязото от храните с животински и растителен произход, ако приемате повече от 300 мг калций на ден.

Чай

Оксалатите в чая затрудняват усвояването на желязото от растителен произход. Не се препоръчва пиенето на чай с богати на желязо храни.

Шоколад и кафе

Фенолните съставки ограничават усвояването на желязото от растителен произход.

Ядки

Фитатите, които се съдържат в ядките и семките действат като блокери на желязото и намаляват усвояването му с 50-65%
Ако лекарят ви е поставил диагноза анемия или дефицит на желязо трябва да избягвате максимално тези храни.