close
LifeStyle

Тодоровден е

todorovden

Тодоровден е православен църковен празник, за който няма фиксирана дата от календара, а се отбелязва винаги в първата събота на Великия пост.

Църквата днес възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон, християнски светец-воин, загинал като великомъченик през III в.

Светецът бил римски войник в императорския полк, когато император Юлиан Отстъпник провел целенасочена кампания срещу християните, принуждавайки ги да извършват езически жертвоприношения.

Самият император бил застъпник на езичеството и затова идеята му била да провокира християните в началото на строгия им пост, като принудил градоначалника да напръска тайно с кръв всички постни храни на пазара.

Воинът християнин обаче успял своевременно да предупреди патриарха, който заедно с другите вярващи не купували храна от пазара през тази седмица и се хранили само с варено жито (коливо).Християните били спасени и изпълнили правилно строгия си пост, а императорът посрамен.

Светецът отказал да пренесе и жертва по езическия обичай, въпреки заповедта на военачалника. След като му дали няколко дни отсрочка, за да размисли, той не само не склонил да измени на вярата си и да спаси живота си, но и подпалил езически храм. Хвърлен в тъмница без храна и вода, Теодор устоял на несгодите заради силната си вяра. След като му дали последен шанс да се спаси и да извърши жертвоприношението, воинът отново отказал и бил осъден на смърт чрез изгаряне. Теодор приел съдбата си, прекръстил се и сам се качил на кладата, където издъхнал като християнски мъченик.

В народните обичаи Тодоровден се свързва с конските кушии (надбягване с коне), оттам идва и наименованието Конски Великден. С изгрева мъжете сплитат опашките на конете, украсяват ги с пискюли и цветя и ги водят на водопой. След това идва ред на кушията. Победителят получава кърпа или риза, а конят му нова юзда. Жребецът и неговият стопанин после обикалят домовете.

Жените месят обредни хлябове и ги раздават, като част от тях се дава и на конете.

На трапезата присъства варено жито, пита с мая, “тудоровска леща”, супа с гъби, нахут, ябълки, орехи.

На днешния ден празнуват всички с имена: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Тошо, Тошка, Божидар, Божидара, Божана, Божо, Дара, Дарина, Дарко, Дора, Доротея, Юлиян, Юлияна.