close
България

„Тренд”: Над 60% от българите не са удовлетворени от стандарта си на живот

4443

Над 60% от българите не са удовлетворени от стандарта си на живот към момента, като 54% не очакват това да се промени в следващата една година.

Това показват данни от проучване на агенция „Тренд” по поръчка на вестник „24 часа”. Проучването е представително за пълнолетното население на страната и е проведено сред 1005 души между 3 и 12 ноември 2017 г.

Позитивна нагласа за промяна декларират 21%, а само 16% смятат, че жизненият им стандарт ще се влоши. Откроява се ясна зависимост по възраст, като по-младите възрастови групи (18-39 г.) са далеч по-оптимистично настроени в посока положителна промяна на жизнения си стандарт за разлика от тези над 60 години, сред които две трети не очакват никаква промяна.

Половината от анкетираните твърдят, че ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв. За една четвърт от живеещите в София обаче желаният месечен доход е над 2500 лв.

Проучването отчита усещане за сигурност сред българите за собственото им работно място и това на близките им. Само 8% очакват някой от работещите членове на домакинството им да бъде съкратен, а 9% смятат, че е вероятно да останат без работа в следващите 12 месеца.

37% от анкетираните нямат доходи от трудова дейност – най-голяма част от тези хора са в пенсионна възраст.

70% са посочили, че нямат спестени пари, спестявания има всеки пети българин – 20%.

Тези с по-високи доходи и по-високо образование в най-големи дялове посочват, че са щастливи. Когато стане въпрос за удовлетвореност от живота, само 10 на сто от всички българи казват, че са изцяло неудовлетворени от живота си.

Според данните над една трета от всички българи не биха се обърнали към полицията, а към свои близки, когато имат проблем свързан с личната си сигурност, а 58% имат доверие на полицията при решаването на подобен тип проблеми. /bTV