close
Свят

Трети сме по дълга работна седмица в ЕС

rabota

Българите се нареждат на трето място по изработени часове за седмица, сочат данни на Евростат. За сравнение през 2012 г. страната ни е заемала осмо място в класацията.

Нашенецът средно работи по 40 ч. и 48 мин. седмично на основната си работа. Изпреварват ни само съседните Турция (46 ч. и 48 мин.) и Гърция (42 ч. и 18 мин.).

Най-малко са работили в Холандия (30 ч. и 18 мин.), Дания (32 ч. и 54 мин.) и Норвегия (33 ч. и 18 мин.).

Средното равнище за изработени часове за една седмица за Европа е 38 ч. и 1 мин. Причината за тези показатели на страната ни обаче е фактът, че България е страната с най-нисък дял на работещите на непълен работен ден в ЕС съобщава „Инфограф“. Така когато броят на отработените часове се раздели на този на работещите лица се получават по-високи от средните стойности.

В същото време страната ни се намира почти в средата по продължителност на платения годишен отпуск. На служител с трудов стаж от една година в България се полагат най-малко 20 дни отпуск при средното 21,5 дни за Европа. Най-продължителен отпуск имат във Финландия и Франция (по 30 дни), следвани от Великобритания с 28 дни и Италия с 26. Най-малък е минималният отпуск в Турция (само 14 дни), Азербайджан (15 дни), Босна и Херцеговина, Казахстан, Украйна и Беларус (по 18 дни). /standartnews.com