close
България

Трима мъже получиха общо 13 години затвор за отвличане в Сливен

syd

Ефективно наказание от общо 13 г. „лишаване от свобода“ получиха Филип Кръстев (4г.), Иван Радев (6г.) и Георги Стойков (3г.). Те са приели всички факти от обвинителния акт, признали вината си  и са сключили споразумение за това, че на 02.04.2016 г. в гр. Сливен, в съучастие по между си като съизвършители, отвлекли друг мъж, като дейците са били въоръжени и опасни (Иван Радев с нож и брадва, а Георги Стойков с нож) и деянието е извършено от повече от две лица- престъпление по чл.142, ал.2, т.1 и т.2, вр. ал.1 от НК по отношение на Кръстев и Стойков и престъпление по чл.142, ал.3, т.1, предл.2, вр. ал.2 и т.2, вр. ал.1, вр. чл.29, ал.1 б. „б“ от НК по отношение на Радев, който е извършил деянието в условията на опасен рецидив, съобщиха от прокуратурата.

Припомняме, че тримата подсъдими, които имали приятелски отношения по между си, се срещнали на 01.04.2016 г. вечерта, в гр. Сливен, кв. „Дружба“, до жилищния блок, където живеел Филип Кръстев. Докато разговаряли, той споделил, че пострадалият е отправял заплахи по адрес на приятелката му, за да я принуди да проституира и да не се вижда с него, както и че имал намерение да се срещне с него, за да потърси обяснение за поведението му и да изясни отношенията си със своята приятелка, която предния ден пожелала да се разделят.Около полунощ тримата мъже открили пострадалия в казино, намиращо се в гр. Сливен. Филип Кръстев и Иван Радев поговорили с пострадалия и го подканили навън, за да си изяснят отношенията. След като излезли Радев настоятелно подканял пострадалия да влезе в колата им. Той отказал, но Радев го дръпнал за ръкава и му показал малка брадва, която носил в себе си. Изплашен от отправените му закани пострадалият се качил в автомобила, а в него се качили и подсъдимите. Автомобилът потеглил, а пострадалият опитал няколко пъти да слезе в движение. Един от опитите бил забелязан от водач на друг автомобил, който натиснал клаксон и започнал да преследва превозното средство на подсъдимите, което се движило по улиците на гр. Сливен. Тогава свидетелят се обадил на тел.112, за да сподели видяното. Преследването продължило, но подсъдимите се отскубнали от свидетеля. Те били задържани малко по-късно от полицейски служители, които открили в тях горепосочените оръжия, а пострадалият се намирал в колата в безпомощно състояние.

Наказанията трябва да бъдат изтърпени при първоначален „строг“ режим в затвор.

Споразумението, което е подписано на 18.01.2017 г., е одобрено от Окръжен съд –Сливен и им силата на влязла в законна сила осъдителна присъда.