close
България

Трима ухапани от кърлежи в Сливенска област

kyrlej

Трима души са били ухапани от кърлежи от началото на годината досега в Сливенска област. И тримата са болни от марсилска треска, съобщи за Дарик д-р Даниела Калева, главен инспектор в Регионална здравна инспекция Сливен.

Тя добави, че ухапаните от кърлежи през тази година са по – малко в  сравнение със същия период на миналата година – 4 случая. Причината е предприетите профилактични мерки, обработка на тревните площи, борбата с бездомните кучета и обезпаразитяване на домашни и ловджийски животни.

Случаите на лаймска болест и марсилска треска зачестяват през лятото, като пикът е през месец юли и август. Специалистът препоръчва при ухапване да се посети личния лекар за отстраняване на кърлежа и последващо наблюдение. Заразяването на човека се осъществява по два начина – при ухапване от кърлеж и при неправилно манипулиране със заразени кучешки кърлежи. Д-р Калева съветва след пребиваване в тревисти местности да се направи оглед на цялото тяло и, ако се открие кърлеж, той да се отстрани своевременно. Заболяването протича с висока температура и специфични обриви по тялото.

В Сливенска община досега срещу кърлежи е пръскано два пъти.

Епидемиологичната обстановка в областта е спокойна. Регистрираните случаи на варицела са 41 срещу 69 през месец април, скарлатина – 3 , ентероколити – 29  и вирусни хепатити -10, уточни още д-р Даниела Калева. /dariknews.bg