close
България

Трима шерпи издирват българския алпинист Боян Петров въпреки лошото време

boqn petrov

Група от трима шерпи е тръгнала тази сутрин към Лагер 1 на 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, за да търси българския алпинист Боян Петров, който е в неизвестност от 3 май. Това каза в предаването „Преди всички“ Петър Атанасов, алпинист и специалист по екстремни спортове. Въпреки неблагоприятните прогнози той изрази увереност, че шерпите ще се справят със задачата:

„Графикът за придвижване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния следващ лагер. Днес тримата трябва да стигнат до лагер едно, а утре евентуално до лагер две и следващият ден по-нагоре.“

В това, че палатката на Боян Петров беше намерена празна според Атанасов няма нищо тревожно, защото точно в този момент той може да е тръгнал да атакува върха.

„Има вероятност да се е върнал в лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу към местата на лагер 2 и лагер 1“, допълни Петър Атанасов и изрази надежда алпинистът да е стигнал до палатката си.

Като специалист по екстремни спортове, Атанасов уточни, че на тази голяма надморска височина снежната пещера би била добро убежище, защото предпазва от студ и лавини:

„От друга страна обаче за алпиниста е много важно да разполага с гориво, за да си приготвя течности, защото на тази голяма надморска височина организмът не може без течности. Бързото обезводняване е много опасно.“ /БНР