close
LifeStyle

Три вида храни, които стимулират мозъка

hrani

Много често говорим за здравето на сърцето, но знаем ли достатъчно за здравето на мозъка? Нашият мозък се нуждае от също толкова внимание, колкото и всички останали органи в тялото ни. Подбирането на подходящи храни, съдържащи важните за него витамини и минерали, спомага неговата работа.

Добрата работа на мозъка пък ни помага да мислим трезво, да бъдем концентрирани, енергични и да показваме най-доброто от себе си.

С все по-убедително затвърждаващата се тенденция за увеличаване на броя на пациентите с  деменция и Алцхаймер в световен мащаб, е добре да се замислим дали правим достатъчно здравословен избор що се отнася до храненето ни.

  1. Зелени храни

Зелените храни са страхотен избор и по-точно зеленчуците. Зеленият цвят означава, че зеленчукът съдържа антиоксиданти, фитохимикали, фибри, важни витамини и хранителни вещества.

Колкото по-тъмен е зеленият цвят, толкова по-добре. Спанак, къдраво зеле, броколи, брюкселско зеле – това са само част от прекрасните зелени храни, които помагат на мозъка.

  1. Храни, богати на Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са едни от най-полезните вещества, които помагат на мозъка. Те подобряват паметта и концентрацията. Храни, които съдържат Омега-3 мастни киселини са мазните риби като сьомга, херинга, риба тон и други. Добре е да ги включим в менюто си поне два пъти седмично или да приемаме Омега-3 като хранителна добавка.

  1. Горски плодове и череши

Боровинки, къпини, ягоди, малини, череши – всички тези плодове са изключително богати на антиоксиданти и витамини, които пазят мозъка здрав. Дали пресни, замразени или сушени, консумацията им винаги е добра идея. Могат да се консумират като междинни хранения, добавка към зърнени храни и други. /puls.bg