close
България

Три години затвор за фалшификатор на пари

syd

Димитър Янев Георгиев прие да изтърпи 3г. лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим  в Затвора гр. Бургас за това, че в периода м.ХІ.2016г.  до 20.12.2016г. в гр. Бургас изготвил неистински парични знаци с курс в страната, а именно 22 бр. банкноти с номинал от 20лв. всяка с един и същ сериен номер – престъпление по чл.243 ал.І от НК, съобщиха от прокуратурата.

В ОД МВР – Бургас е била получена оперативна информация, че обв. Димитър Янев Георгиев /53г./ с прякор „Цъцара”  изготвя и разпространява  неистински парични знаци на територията на гр.Бургас. На 20.12.2016г.  същият  бил задържан на автогара „Запад”  в  гр.Бургас,  където  му е било  извършено претърсване, при което са намерени и иззети 22бр.  банкноти с еднакъв номинал от двадесет лева, с един и същ сериен номер БЗ8235759. Видно от заключението на назначената по делото техническа експертиза,  същите са неистински.

Под наблюдението на Окръжна прокуратура Бургас, на същата дата е било извършено претърсване и изземване в квартира, представляваща едноетажна постройка във вътрешния двор в гр.Бургас на ул.„Васил Левски“, ползвана от Димитър Георгиев. Там са били намерени и иззети:   милтифункционално устройство марка  „Cannon“ със заряден  кабел, макетен нож,  клещи, резак, девет броя празни листи формат А4, послужили за изготвянето на банкнотите.

Подсъдимият Георгиев е приел всички факти и обстоятелства по делото, признал е вината си и е приел Окръжен съд гр.Бургас да му наложи ефективно наказание в размер на 3г., което да изтърпи при първоначален „строг“ режим.

Одобреното от съда споразумение има силата на влязла в законна сила осъдителна присъда и не подлежи на обжалване.