close
България

Търсят се възможности за решаване на водните проблеми в село Жеравна

vik_sliven

Години наред село Жеравна има проблеми с водоснабдяването. След проведената среща между управата на водния оператор и кметицата на Жеравна Галя Недева, стана ясно, че ръководството на „ВиК“ – Сливен е поело ангажимент да търси възможности за решаване на водните проблеми на Жеравна.

Водата във възрожденското село не достига в летния сезон, когато Жеравна се посещава от много туристи и потреблението се утроява. В тези месеци работят активно всичките 40 къщи за гости в Жеравна, голяма част от които разполагат с басейни и ползват питейна вода за тяхното използване. Задача от първа необходимост е да се намери нов водоизточник за Жеравна, който да запълва водния дефицит през лятото, заяви управителят на „ВиК“-Сливен Севдалин Рашев.

Най-близката възможност ВиК-експертите виждат в зоната на помпената станция на 3 км югозападно от селото, където ще бъдат направени сондажи. За разкриването на нов водоизточник ще се търси съдействието на специализирана фирма за хоризонтални сондажи и инженерингово изпълнение на външни ВиК-мрежи.

Допълнително утежнява картината старата водопроводна система на Жеравна, по която има много течове. Проблеми изникват и с изградената в малък район на населеното място нова водопроводна мрежа. Поради небрежност в изпълнението, предишният водопровод не е прекъснат и през старите връзки изтича вода. Специалисти от лабораторията на „ВиК“ – Сливен ще пристигнат в Жеравна да установят местата на течовете.

През зимата Жеравна страда от прекъсването на електроснабдяването в района на помпената станция на близкото село Нейково, където често се завихрят снежни виелици. Докато бъдат отстранени зимните аварии по въздушния електропровод към помпената станция, без ток остава и Жеравна, заради общото електрозахранване на селата. ВиК – Сливен ще търси начини за изграждане на самостоятелно захранване на помпената станция.

В края на месец март в Жеравна ще се състои поредната изнесена приемна на ВиК- Сливен, с участието на представители на ръководството, за изясняване и поемане на конкретни ангажименти за решаване на проблемите с водоснабдяването на селото.